"Počinjem ovu svoju priču, nizašto, bez koristi za sebe i za druge, iz potrebe koja je jača od koristi i razuma, da ostane zapis moj o meni, zapisana muka razgovora sa sobom..."

27.11.14

Krompir "tup-tup"

Ne znam kako drugačije da ga nazovem? Ako imate neki predlog, izvolite!

Postoji bezbroj načina za pripremu krompira. Evo još jednog koji ide uz ove hladne dane.

Potrebno je:
  • 1 kg krompira
  • so
 pre pečenjaPriprema:

Oljuštiti krompir, preseći uzduž po pola i svako parče posoliti (utrljati so) i ređati u tepsiju, ne treba podmazivati.
Peći dok lepo ne porumeni, meni je potrebno između pola sata i sat u zavisnosti od veličine krompira. 

Kada je krompir pečen, uz pomoć noža odvojiti od tepsije (ili upotrebiti papir za pečenje) i premestiti u čistu kuhinjsku krpu, koja se zajedno sa krompirom zamota i stavi pod neki jastuk ili ćebe. Tako treba da odstoji petnaestak minuta i tek tada može da se jede. 

I to tako, što se uzme krompir stavi na tacnu i "izudara" rukom - odatle naziv.

Mi ga obično kombinujemo sa salatom od luka - crni luk isečen na rebarca, posoljen i izgnječen rukom  i slaninom tanko isečenom ili nekim drugim suhomesnatim proizvodom i hlebom. 

recept za štampu

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар