Nedavno sam pravila krompir na pari, posle dužeg vremena. To mi je, nekako, zimsko jelo.
Odrasla sam u porodici gde se, u skoro sve što se kuva, dodavala i mlevena paprika. Ne pamtim neko jelo koje je bilo belo. Ovo sam naučila tek kada sam se udala i dopalo mi se. Postoji još jedna slična varijanta, a to je belo nasuvo, i to mi se sviđa, ali o tome drugi put.
Na početku kuvanja... |
Potrebno je:
- 1 kg krompira (može i više)
- veća glavica crnog luka
- slanina (100 g) iseckana na kockice
- ulje
- začini - so, biber, vegeta
Priprema:
Luk sitno iseckati i propržiti na ulju, dinstati uz dolivanje po malo vode. Dodati slaninu i propržiti. Krompir oljuštiti i seći na kolutove, pa dodati na ulje i naliti vodom da ogrezne. Posoliti po ukusu, ja stavim kašičicu soli, kašičicu vegete, eventualno kašičicu šećera i biber. Ostaviti da se kuva dok krompir ne počne da se raspada, trebalo bi da se kuva bez mešanja, mada ja povremeno promešam. Uživati u ukusu!
...i na kraju - gotovo |
Нема коментара:
Постави коментар